New post
0

Nexstar 4se

Telescope and mount: NexStar 4se

USB2Serial cable: ATEN UC-232A

OS: OSX 10.9.2 (Mavericks)

SN7 Version: 7.0.0.90

Scope is configured as Celestron NexStar 4 GT.

Pressing the connect button results in the "Configure" button being greyed out. All other buttons remain greyed out, and the position displays show "N/A".

Using the same configuration on SN6 on the same Mac works as expected.

10 comments

  • 0
    Avatar
    John Davidson

    Further information:

    When SN7 is configured and the connect button is pressed, it does appear that a valid connection of some type is established. The FOV indicator for the telescope appears on-screen at the correct location, and moving the scope using the hand controller appears to track correctly in SN7.

    However, if an object is selected and the "Slew To" option is selected from the context menu, SN7 crashes. (I have submitted a crash report).

    All all times the telescope panel reports "N/A" as the position.

  • 0
    Avatar
    John Davidson

    Forgot to mention that the above is using SN7 version 7.0.0.91

  • 0
    Avatar
    John Davidson

    V 7.0.0.92 shows the same problem.

  • 0
    Avatar
    John Davidson

    Issue still exists in 7.0.0.93

  • 0
    Avatar
    John Davidson

    Installing 7.0.0.93 on a different computer (MacBook Air) using a different driver for the same USB Serial converter cable produces the same results.

  • 0
    Avatar
    Jeffry Turner (DaltonSkyGazer)

    John,

     

    I assume you are using nexremote, are  you doing your star align with nexremote first before connecting to Starry Night?  What is your procedure to align and connect for use with Starry Night, I am curious being Celestron user myself.

  • 0
    Avatar
    John Davidson

    I use one of the handset alignment procedures first. At this stage just the one-star procedure since it's fast, and I am waiting for them to correct the control problems before proceeding further.

    Once a build of SN7 is released that controls the scope properly (SN7 currently crashes whenever it tries to move it) and reports the position, etc, I'll move onto more accurate testing.

    I'm using two Mac computers, so I'm not using ASCOM to drive the scope. I figure there are probably plenty of Windows testers, so I'm only testing against OSX.

  • 0
    Avatar
    John Davidson

    Build 7.0.0.95 still demonstrates the same defect.

  • 0
    Avatar
    John Davidson

    Version 7.0.097

    Telescope panel now shows the numerical scope position on initial connection. However, this position does not update when the scope moves, either through normal tracking or slewing the scope using the control box.

    The scope FOV indicator on SN7 display does move as the scope moves.

    Attempting to slew the scope to an object in SN7 or by using the centre scope on centre of display function results in a crash. Crash report has been submitted.

  • 0
    Avatar
    Keiron Smith

    This thread is now 2 years old.  I believe the issues have been addressed.  The latest version of SN7 is 7.5.3.  If you still want assistance with your Celestron scope please submit a ticket request for assistance.

Please sign in to leave a comment.